Suriname en de Verteltas

In april 2006 won de montessorischool De Regenboog in Amsterdam Zuidoost, de Taalunieonderwijsprijs met het Verteltasproject. Een deel van het gewonnen prijzengeld ging naar Suriname. De Regenboog heeft veel kinderen met Surinaamse wortels op school.
De schenking was bestemd voor het introduceren van Verteltassen in Suriname en het opzetten van een Verteltasproject voor kinderen op voorscholen in Paramaribo en in de Surinaamse binnenlanden.

Het Kenniscentrum Verteltassen heeft enkele vrijwilligers van Stichting Lezen Suriname een training gegeven in Nederland en adviesgesprekken gevoerd, ondersteuning geboden en materialen beschikbaar gesteld aan de stichting. Alwin Breinburg, directeur van Stichting Lezen Suriname en Ans Engel, vrijwilligster bij de stichting hebben verschillende Verteltasprojecten begeleid. Met veel minder middelen dan wij in Nederland tot onze beschikking hebben en met heel veel creativiteit zijn ze enthousiast aan de slag gegaan en hebben ze heel veel bereikt.

Er zijn al verschillende projecten opgezet:
– Een project op een heilpedagogisch centrum voor kinderen en jongvolwassenen met een ontwikkelingsstoornis Matoekoe in Paramaribo.
– Een project voor peuters en kleuters op verschillende voorscholen in Paramaribo;
– Een project in 3 dorpen in de binnenlanden van Suriname;
– Een project in samenwerking met het politiekorps voor het promoten van verkeersveiligheid.